Vad kostar en app 2023? – Se pris, kostnader och hela processen

Sättet vi använder internet har förändrats gradvis sedan de första datorerna kom och idag sker mer än hälften av all internetanvändning via mobiltelefoner – en andel som bara förväntas öka.

Tidigare kan det ha varit uppenbart att du var tvungen att anställa en professionell utvecklare för att skapa en app om du inte själv var programmerare, men idag är det inte längre fallet.

Det finns ett brett utbud av verktyg som hjälper dig med alla aspekter av utvecklingsprocessen, och några av dessa är helt gratis att använda. Men det finns ett välbekant uttryck som bär vikt vid utvecklingen av många produkter och idéer;

Du får vad du betalar för. Och naturligtvis är detta också sant när det gäller apputveckling och pris. 

Vad kostar en app?

En app kostar i genomsnitt 3-400 000 kr. Men här är det egentligen bara du som sätter gränserna. Om du till exempel vill ha en relativt enkel app med enkla och måttliga funktioner bör du förvänta dig cirka 150 000 kr i kostnader.

Då räknar vi med att utvecklaren inte personligen lägger in många timmar i programmeringen av själva applikationen, men ändå kräver all produktutveckling ett antal egna timmar för att uppnå optimala resultat.

För 300 000 kr kommer du att få en betydligt mer funktionell applikation som kan få information från internet, ha en inbyggd chattfunktion och helst en tillhörande hemsida för tjänsten.

Om du ökar ytterligare och investerar 1 miljon+ kr kan du förvänta dig en optimal applikation med alla relevanta funktioner, grafik och kommunikationsverktyg. Det är denna investeringsnivå som krävs för att utveckla en applikation som närmar sig Instagram och liknande.

Kontakta Adrian och få hjälp med din app-idé!

Om du vill att din mobilapplikation ska innehålla komplicerade funktioner rekommenderas det definitivt att använda ett företag. Många entreprenörer spenderar dyra timmar på testning och felsökning med att utveckla sin egen app. Även om detta kan vara en spännande och utmanande period för många är det fortfarande viktigt att överväga hur man bäst prioriterar de timmar som ni har.

Apputveckling allt du behöver veta

Det är därför viktigt för små och stora företag att överväga att utveckla sin egen mobilapplikation. Användare kan välja mellan miljontals applikationer, och dessa förbättrar både användarupplevelsen och kommunikationen mellan företag och kund.

Praktiska dagliga sysslor kan idag göras via mobil, såsom användning av banktjänster, e-post och annan kommunikation, planering, online-shopping, bokning av resor och mycket mer. Appar kan dra nytta av funktioner som kamera, kontaktlista, GPS, telefonsamtal, accelerometer, kompass etc. för att ge en kompletterande användarupplevelse. Du kan erbjuda tjänster, marknadsföring och kommunicera med dina kunder i alla led i tjänstens handelsprocess.

Planning
Apputveckling

Teknisk utveckling ger konsumenterna större tillgång till moderna och viktiga tjänster på mobiltelefonen, vilket bara ökar efterfrågan på liknande tjänster från andra företag och varumärken. Genom att utveckla din egen app ser du till att ditt företag förblir relevant och lättillgängligt där kunden är.

Process från idé till färdig app

User

1. Syftet med appen

Det allra första (och viktigaste) steget i att skapa en mobilapplikation är att bestämma exakt vad appen ska göra.

Vilket problem ska appen lösa?
Vem kommer att använda den?
Kommer du att tjäna pengar på appen och i så fall vilken affärsmodell ska du välja?
Hur ska appen marknadsföras?

Är det relevant att ta hänsyn till juridiska begränsningar eller frågor om integritet?

Att ha ett tydligt mål för exakt vad du vill skapa sparar både tid och pengar senare i processen. Här kan du också tänka på om appen ska vara specifik för en eller flera plattformar som Android eller iOS, om den ska vara webbaserad eller om den ska vara en så kallad hybridapplikation.

Mobile Phones

2. Kontrollera om det redan finns någon liknande app

Finns det redan applikationer där ute som gör detsamma som din?
Vem tävlar du med och hur skapar du en app som sticker ut?

Detta forskningsstadium ger dig möjlighet att se vad som redan finns och vad som är populärt bland användarna. Förutom att fördjupa sig i marknadstrender kan det också vara väldigt inspirerande att se vad andra utvecklare har gjort.

Ta reda på vilka tekniska lösningar andra har valt, vilka misstag de kan ha gjort sent eller tidigt i processen och vad du eventuellt kan lära dig av det. Det är viktigt att utveckla en produkt som sticker ut från konkurrenterna, så i denna utvecklingsfas är det viktigt att vara tydlig med ett tydligt mål och en specifik målgrupp i åtanke.

Design

3. Appdesign

Layout och design är viktiga aspekter av mobila applikationer, eftersom en app måste vara visuellt tilltalande, intuitiv och naturligtvis funktionell.

Man bör tänka på hur en användare ska navigera genom applikationen och kartlägga alla tänkbara scenarier steg för steg.

Sedan kan du planera databasstrukturen, där du bestämmer vilken information databasen ska innehålla. Om appen ska kommunicera med en server eller ett programmeringsgränssnitt (API) kan det vara användbart att rita ett sekvensdiagram för att få en bra överblick över hur detta ska fungera. Och sist men inte minst bör du ta itu med hur de visuella designelementen ska se ut.

Development

4. Apputveckling

I den här fasen kan du börja skapa en prototyp för applikationen och testa, anpassa den så allt som fungerar och se så alla initiala problem är lösta. Det här är en bra tid att engagera andra som kan testa din prototyp och ge feedback om deras erfarenhet och eventuella problem som uppstår när du använder applikationen.

Sedan kan du bygga själva appen som den ska se ut för användarna, där du renoverar grafikelement, tittar närmare på detaljer kring säkerhetsaspekter och informationslagring och där du eventuellt också ställer in utvecklarkonton vid de butiker som appen är utvecklad för.

Deploy

5. Testning och lansering av app

Den sista allmänna fasen i apputvecklingen är testfasen. Förutom att skapa några fel kan du också använda denna fas för att fatta beslut om den slutliga produkten, för att eliminera svagheter och för att ytterligare optimera före lanseringen.

Allt detta ökar chansen att målgruppen reagerar positivt på din produkt. Förutom att fråga om hjälp från vänner och familj, är det också vanligt att genomföra ett så kallat beta-test i denna fas. Här engagerar du en större grupp utvalda personer för att både testa funktionen för din app och för att ge dig användbar feedback och data, så att det blir så tydligt som det kan vara på den faktiska lanseringsdagen.

Sammanfattning

Att skapa en mobilapp kräver mycket planering och en tydlig vision, men idag är det lättare än någonsin att skapa din egen app. Vi lever i en tid där det finns ett stort urval av verktyg och proffs som kan hjälpa dig med alla aspekter av utveckling.

Behöver du hjälp med detta, tveka inte att kontakta oss på Getonnet. Vi har utvecklat många appar från idé till färdig produkt.

Behöver du hjälp att skapa en app?
Har du ett uppdrag eller en fråga? Vi svarar så fort som möjligt.