Vad kostar en logotyp? Pris, design och process – Allt du behöver veta 2022

Vad kostar en logotyp? Den frågan ställs ofta till designers, utan att det finns en definitivt svar. Idag finns det stora koncerner som köper logotyper för miljontals kronor, medan mindre företag endast behöver spendera ett par tusen kronor, det är på grund av denna massiva skillnad som det är svårt att svara på en så enkel fråga.

För det otränade ögat kan det se ut som att det inte finns någon direkt skillnad i logotyper mellan företag men om man jämför exempelvis Volvo och en snickare i Jönköping, så kostar Volvo över flera miljoner kronor och snickarens logga ligger troligtvis runt om 3000kr.

Vad kostar en logotyp?

Vanligtvis ligger priset för en logotyp någonstans i spannet mellan 3,000kr och 100,000kr, men det kan även variera lite utanför spannet. I denna artikeln analyserar vi priset för logotyper från olika synvinklar.

Värde och pris går hand i hand

Innan vi analyserar faktorer som påverkar priset för logotyper, är det viktigt att poängtera att logotyper precis som alla andra handelsvaror eller tjänster varierar i pris beroende på kvalitet och design.

Ta exempelvis vår snickare från Jönköping, logotypen kan vara väldigt lik Volvos logotyp men snickaren riktar sin verksamhet mot Jönköpings kommun och närliggande orter, medan Volvos logga ska rikta sig mot alla bilägare världen över.

Ofta är dessutom priset för en logotyp inpaketerat i en större leverans, företaget förnyar sin fasad mot målgruppen. Den grafiska profilen som skapas för företaget är då framtagen med ett fokus på logotypen.

Processen avgör priset i de flesta fall

Norbotics

För det flesta som köper en logotyp är priset en reflektion av processen bakom framtagandet av logotypen och inte logotypen i sig själv.

Framtagandet av en logotyp är en lång och ofta utmattande process. Logotyper kan verka enkla men vägen från en idé till ett förverkligande som lever upp till förväntningar är sällan enkel.

Nedanför förklarar vi de olika stegen samt hur de påverkar priset.

1. Kartlägging av behov

Det första steget i framtagandet av en logotyp är att kartlägga kundens behov. De flesta utvecklarna tar sig gott om tid på att lära känna kunden för att bättre kunna fånga deras behov i logotypen.

Ska logotypen användas mot en internationell marknad? Eller ska det användas hos en marknad i ett lokalt område? En bra kartläggning av behov kan ta allt från ett par minuter till flera timmar.

2. Research

Efter kartläggning av behov kommer en omfattande research. Här vill designern försöka fånga branschens kärna. Bland annat undersöker man värdet på företaget, samt nyckelord som genomsyrar branschen.

Utöver en intern analys genomför man också en extern analys. Hur ser logotyperna ut hos konkurrenter? Vilka förväntningar finns hos målgruppen? Här tas flera relevanta punkter upp för att skapa en unik och tilltalande logotyp.

3. Skiss

Norbotics 2
Efter kartläggning av behov kommer en omfattande research. Här vill designern försöka fånga branschens kärna. Bland annat undersöker man värdet på företaget, samt nyckelord som genomsyrar branschen.

Utöver en intern analys genomför man också en extern analys. Hur ser logotyperna ut hos konkurrenter? Vilka förväntningar finns hos målgruppen? Här tas flera relevanta punkter upp för att skapa en unik och tilltalande logotyp.

4. Digitaliserad skiss

När designern bestämt sig för en eller flera skisser så skall dessa digitaliseras, detta kallas på fackspråk vektorisering. De digitaliserade skisserna blir också testade i sin kompatibilitet.
Tixio Logo
Här tittar man bland annat på hur logotyperna fungerar i större och mindre format, och hur dem skiljer sig från olika bakgrundsfärger. I detta steget av processen kan flera skissade logotyper kasseras.

5. Presentation av logo

Tweego Logo
De logotyper som designern anser vara bra nog ska nu till slut får se ljuset för första gången i en presentation för kunden. Här levereras logotyperna tillsammans med förklaringar från designerns sida.

Designern skall förklara vilka tankar som ligger bakom logotyperna i syfte att skapa ett värde för kunden.

6. Eventuella ändringar

Nu är det dags för designern att ta emot kritik från kunden för att kunna göra ändringar i logotypen som önskas. I en del fall kan det behövas produktion av en helt ny logotyp om ingen av de presenterade logotyperna uppfyller kundens förväntningar.

Detta kan självklart öka kostnaderna för designern men är nödvändigt för att komma fram till rätt logotyp. Arbetet av en ny prototyp i detta stadiet förekommer som regel ingen extra kostnad för kunden.

7. Färdig leverans

Color Palette
När kunden äntligen är nöjd med en av logotyperna som presenterats, skall denna logotyp lagras i alla format och storlekar som kunden kan tänkas behövas.

Designern skall då samla allt material kring logotypen i en mapp och dela detta med kunden. Leveransen och godkännandet av det färdiga logotypen avslutar uppdraget.

En stor del "osynligt" arbete avgör priset på logon

Det är mycket arbete som ligger bakom en logotyp som kunden aldrig får se eller möjligtvis kan förstå. Som tidigare nämnt ingår det en stor del research kring företaget, marknaden och målgruppen.

Den dyraste processen och dessvärre den mest osynliga, är arbetet bakom att definiera vad som förväntas av logotypen. Dessutom driver antalet utkast på den stora mängden skisser också upp priset. Det psykologiska som ligger bakom hur en logotyp uppfattas kan driva upp priset på designen. För de flesta stora koncerner är det detta bakomliggande arbetet kärnan i hela projektet.

Vad får du för en logotyp för 3,000 - 10,000 kr?

Hur mycket en logotyp kostar dig kommer till stor grad reflekteras i vad du får.
Betalar du mellan 3,000 till 10,000 kr, kan du i det stora hela förvänta dig samma resultat. Det är ofta frilansande designers som levererar logotyper till detta pris. Här kan det läggas allt från ett par timmar till ett par arbetsdagar, oftast så stressas det igenom processen för att hålla kostnaderna nere.

Detta betyder inte att en billig logotyp alltid är en dålig logotyp, men priset skapar tidspress på designern. Detta kan resultera i att designern inte gör sitt bästa arbete utan istället kastar ihop något bara för att få klart uppdraget så fort som möjligt.

Därför måste du som är intresserad av logotyper i denna prisklassen engagera dig extra för att få ut det bästa av processen. Det viktigaste är att förmedla dina behov tydligen, vad också förberedd på ett resultatet som matchar priset.

Vad får du för en logotyp som kostar 100,000 kronor och uppåt?

Slår du verkligen på stort och väljer en logotyp som kostar 100,000 kr eller mer, så får du mycket mer än endast en logotyp. Här en det nämligen en hel visuell profil som inkluderas i priset.

Det finns fall där media har rapporterat om gigantiska summor för design av logotyp, och detta är helt enkelt inte sant. Exempelvis så köpte Stockholm Stad en ny logga för 4 miljoner kronor. I det fallet har gjort byrån gjort väldigt mycket research om vad invånare i Stockholm föredrar hos en logotyp. Detta fall visar på att priset inkluderar mycket mer än bara själva logotypen.

Färger, typsnitt, ikoner, bildstilar och mycket mer ingår i arbetet som binder samman logotypen. Alla dessa delar är en viktigt del av kärnan på logotypen, som på alla sätt är företaget ansikte utåt.

Mängden arbetet för en logotyp i det övre prisklassen varierar självklart mycket. Oavsett så kan man alltid känna sig säker på att man får en genomarbetad logotyp som reflekterar företaget, branschen och målgruppen

Logon är en investering

Annonser, reklamfilmer, webbsidor och en mängd andra processer inom marknadsföring anses vara investeringar. För många förbises logotyp som en kostnad men det stämmer inte.

Logotypen ska ses som en av dem viktigaste delarna i ett branding-perspektiv. Det finns exempel på dåliga logotyper som gjort att företag har tappat värde. Ett exempel på detta är Circle K. I samband med namnbytet från Statoil till Cirkel K lanserades en ny logotyp i form av en cirkel med ett K i mitten. Vad man inte hade tänkt på var att logotypen användes på flaggor placerade utanför bensinstationerna. Dessa var placerade i grupper om 3, vilket gav ett minst sagt olyckligt resultat. 

Samtidigt finns det logotyper som är ovärderliga, som gör att man känner igen företaget endast genom en liten logotyp. Exempelvis Polo, Microsoft och Audi.

Därför borde du som ska bestämma dig för en logotyp inte tänka för mycket på om den kostar 25,000 eller 40,000 – så länge det är inom den budgetram som är satt. Sätter du oundvikliga begränsningar på din logotyp så sätter du också begränsningar på resultatet du kan förvänta dig. En riktigt bra logotyp kan göra riktigt stor skillnad

Designing

Få en kostnadsuppskattning idag!

Svaret på vad en logotyp kostar påverkas av en mängd faktorer. Det är därför omöjligt att ge ett exakt pris på denna tjänsten. Ändå har vi gjort vårt bästa för att ge dig en lösning som erbjuder ett ungefärligt pris.

Vår priskalkylator har en mängd olika faktorer i åtanke. Allt du behöver göra är att fylla i lite information kring logotypen du önskar, därefter kommer kalkylatorn beräkna ett ungefärligt pris.

Även om priset inte är exakt, ger kalkylatorn en bra mätpunkt att följa när man ska budgetera för investeringar i logotyp.

Fyll i priskalkylatorn idag, och se vilket pris din logotyp landar på!

Behöver du en logotyp?
Har du ett uppdrag eller en fråga? Vi svarar så fort som möjligt.